Ако трябва да прочетете само една книга по мениджмънт, това е книгата!

Начало
За автора
Поредицата
Книгата
Предговор
Разгледай
Поръчай
Контактoder

Предговор към първото българско издание

От Тейлър през Дракър, та до наши дни достатъчно хора са писали научно обосновани теории за мениджмънта. Едва ли обаче ще срещнем много учени или гурута в областта на икономическата наука и то на мениджмънта, които толкова задълбочено и на ментално ниво да са се опитвали да прозрат практиката на мениджмънта.

За първи път в края на ХХ век Минцбърг нагазва в дълбоки води – какво казват, че правят, и какво в действителност правят мениджърите и защо. Какво трябва да правят и какво на практика им се налага да правят, в какво вярват и дали това има значение.

Несъмнено Минцбърг не се притеснява да подложи на критика общоприетите схващания в областта на мениджмънта, особено тези, които са на мода към даден момент или са толкова популярни в учебниците от ХХ век, че днешната папагалска преса е смешна в опитите си да повтаря неверни, непроверени или откровено неработещи неща.

„Да управляваш с лекота“ притежава и още едно ценно качество, защото тя не е нито дисертация, нито академичен труд по мениджмънт, а четиво за организационния живот, написано с огромно чувство за хумор. Едва ли скоро сте попадали на бизнес книга, която на почти всяка страница да постига ефекта - в съзнанието ви да изплуват вицове за шефове или комични случаи от вашата собствена практика, а също така и за крещящите управленски глупости на висше държавно ниво, като в същото време на „втора линия“ да сте в състояние да осъзнаете генезиса и движещите сили на целия процес.

Тънката ирония на автора по отношение на множество „безспорни“ схващания, определения, истини или мантри безспорно прави книгата много яка, а сухата мениджмънт теория – сериозна и разбираема за хората, които желаят да се замислят над практиката и ежедневието си. Дали управленската работа е професия, изкуство, наука или занаят, разберете сами!

Минцбърг разбива на пух и прах „спора“ от последния четвърт век – кое е по-важно – мениджмънтът или лидерството, какви искате да бъдете – мениджъри или лидери. Нещо повече, той подлага на съмнение един разпространен модел, а именно, че вие бихте променяли поведението си на мениджъри така, както сменяте стиковете си за голф за различни удари. Подозрението за верните отговори лежи във всеки един от вас, но вижте как отговаря Минцбърг.

А ако имате съмнения дали това не е поредната мениджмънт каша с булети, рецепти, магически формули, по-добре не си я купувайте. Инвестирайте парите си, съобразно вашата собствена мъдрост. Така е редно, правилно и смислено. Кой е успял досега в живота ви да ви налее с фуния нещо в главата? Тази книга може само да разпали пламък, но жаравата е от вас.

В заключение на този предговор бих искал да благодаря задочно на НБУ, които преди 15 години ме вдъхновиха за идеята Хенри Минцбърг да бъде представен в България (задочно, разбира се, защото не зная на кого по-точно да благодаря).

Искам да благодаря и на целия екип, работил сърцато върху текстовете и дизайна на това първо заглавие на автора в България.

От издателя

oder    © Колин Бридж Консулт ЕООД 2017-2021