Ако трябва да прочетете само една книга по мениджмънт, това е книгата!

Начало
За автора
Поредицата
Книгата
Предговор
Разгледай
Поръчай
Контакт

fenton


oder

За автора

През 1979 г. Хенри Минцбърг публикува своя труд „Структуриране на организациите“ (The Structuring of Organizations) (с обем 512 страници). През 1983 г. той преработва тези свои идеи в почти два пъти по-малък обем със заглавие „Структури в петици“ (Structure in Fives). Тя се превърна в бестселър сред неговите шестнадесет издадени книги. (Сред останалите по-известни са „Мениджъри, не МБА“ (Managers Not MBA‘s) [2004], „Минцбърг за мениджмънта“ (Mintzberg on Management) [1989 г.] и „Възход и падение на стратегическото планиране“ (The Rise and Fall of Strategic Planning) [1994]. През 2009 публикува „Да управляваш“ (Managing), а след това и последната си засега книга - „Да управляваш с лекота“ (Simply Managing) [2013].

След като завършва машинно инженерство в университета Макгил, Хенри Минцбърг работи в отдел „Оперативни изследвания“ на Канадските национални железници, след което получава магистърска и докторска степен от факултета по мениджмънт Слоун на Масачузетския технологичен институт. Оттогава е във факултета по мениджмънт на университета Макгил, а през последните години работи като професор по мениджмънт науки – стипендиант на Клегхорн, наред с работата му като гост-преподавател в London Business School, Insead и други бизнес училища.

Хенри Минцбърг има много отличия от престижни академични и професионални асоциации, включително от Академията по мениджмънт, Асоциацията по стратегически мениджмънт и Асоциацията на консултантските фирми по мениджмънт. Той е първият член на Royal Society of Canada от факултет по мениджмънт и е също кавалер на Ордена на Канада и на l’Ordre national du Québec. Осемнадесет университета по света са го удостоили с почетни степени.

Хенри Минцбърг продължава да прекарва голяма част от личното си време в „бягство“ от организациите - на кънки, на ски, с ботуши или на велосипед, както и в кануто си… най-често сред девствената канадска природа.

Роден е на 2 септември 1939 в Монреал, Квебек, Канада.

oder    © Колин Бридж Консулт ЕООД 2017-2020